Translate

środa, 15 stycznia 2014

Lava cake


Dziś z okazji moich jakże już poważnych 25 urodzin :)  przygotowałam specjalny przepis na pyszny deser lava cake. Ciastko wyglądające na początku bardzo niepozornie, po chwili okazuję się wspaniałym deserem dla wszystkich miłośników czekolady, ale myślę że nie tylko, ponieważ każdy skusi się na to cudo. Mocno czekoladowy o delikatnym płynnym środku na pewno przypadnie każdemu do gustu.   


Skład:
150 g gorzkiej czekolady
150 g masła
4 jajka
80 g cukru
30 g mąki

A oto jak to zrobić:
1.       Czekoladę wraz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia w tym czasie ubijamy jajka z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy.
2.       Do roztopionej czekolady z masłem dodawaj stopniowo masę jajeczną oraz mąkę przesianą przez sitko.
3.       Foremki smarujemy masłem i posypujemy mąką, a następnie nadmiar mąki strzepujemy i rozdzielamy równomiernie ciasto do foremek.
4.       Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170oC przez ok. 8-12 min.
5.       Ciastka podajemy ciepłe. 






Smacznego :)


13 komentarzy:

  1. Ale pycha:) Aż mi się zgłodniało, no i zawsze na takie przepisy trafiam będąc na diecie. Chyb podświadomie ich szukam:))))

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpływam się ... cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladają apetycznie :)

    http://monika-kozlowska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Na sam widok tego ciasta robię się głodna :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Zocha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja akurat na diecie, ale chyba się nie oprę. Przepis zdaje się być całkiem przyjemny i łatwy, może mi się uda :) Dam znać jak zrobię:)

    Buźka :*

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award.
    Szczegóły na moim blogu: http://smakowisko.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Spóźnione, ale szczere najlepsze życzenia :) Ciastko wygląda idealnie <3 !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,
    Zdjęcie wygląda obłędnie pysznie, więc postanowiłam wykorzystać przepis.
    Niestety okazało się, że w moich lava cake, bak lavy;/ W środku babeczki owszem, były wilgotne, ale na pewno nic się nie wylewało ;/
    Zbyt długo w piekarniku? Za wysoka temp? Proszę o poradę znawcę pysznego tematu :):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :)
      Proponuję skrócić czas pieczenia, do ok. 6- 8 min, najlepiej jednak będzie obserwować ciastka w piekarniku (piekarniki mają to do siebie, iż zdarza im się różnie nagrzewać) jeżeli zaczną się podnosić zaczekaj jeszcze ok. 2 min i wyciągnij z piekarnika ( jednak ciastka nie powinny piec się krócej niż 5 min.). Należy również pamiętać aby od razu wyciągnąć nasze ciastka z foremek.
      Jeśli powtórzysz próbę z lava cake proszę napisz czy tym razem wyszły ::)
      Pozdrawiam
      Karolina

      Usuń
  10. ooooo - właśnie coś takiego zjadłabym teraz do kawy... świetne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.