Translate

piątek, 10 stycznia 2014

Placuszki bananowo brzoskwiniowe


Często kiedy nie mam pomysłu na obiad lub moja lodówka świeci pustkami przygotowuję naleśniki lub wszelkiego rodzaju placuszki. Ponieważ nigdy nie brakuje u mnie mąki, jajek, mleka, a także owoców lub dżemów nie mam z  tym większego problemu. Wystarczy wymieszać wszystkie jakże uniwersalne składniki i uczta smaków gotowa. Dziś nie było inaczej, do podstawowych składników dodałam banany oraz brzoskwinie i powstały pyszne, delikatne oraz lekko wilgotne placuszki, mmm, palce lizać :)


Skład:
-2 szklanki mąki
-1,5 szklanki mleka
-3 banany
-3 połówki brzoskwiń  z puszki
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżeczki miodu
-2 łyżeczki cukru waniliowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka

A oto jak to zrobić:
1. Wszystkie suche składniki tj. mąka, cukier, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy mieszamy, dodajemy mleko, jajka oraz miód i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Banany kroimy w plasterki o grubości ok. pół cm i wrzucamy do ciasta, w oddzielnej miseczce za pomocą blendera miksujemy brzoskwinie które następnie dodajemy do ciasta.
3. Wszystko razem dokładnie mieszamy za pomocą łyżki (nie używamy już miksera)
4. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.



Smacznego :)

3 komentarze:

  1. pysznie wyglądają, poproszę porcję

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka pociekła...mmmm pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki w stylu pancakes :) Bardzo miło się zapowiadają :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.