Na koniec maja coś co chyba wszystkim miłośnikom kuchni kojarzy się z majem. Lekko kwaśny, dzięki temu orzeźwiający idealny na pierwsze ciepłe dni rabarbar. Chodź swoim wyglądem nie przyciąga, co jest ciekawego w zielono purpurowych łodygach, a jednak jego smak jest niepowtarzalny, a pomysły na wykorzystanie mnożą się w głowie, bo w każdej postaci jego smak zadziwia, czy to zwyczajne ciasto drożdżowe lub jogurtowe, pannna cotta z musem rabarbarowym, koktajl z rabarbaru i truskawek, a może orzeźwiająca, a zarazem oryginalna lemoniada, doskonały do naleśników, a także dań z mięsem, czy też mój dzisiejszy wybór kruche ciasto z rabarbarem i puszystą, a jednocześnie kruchą bezą.
Skład:
- 3 szkl. mąki,
-1/2 szkl. cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-5 żółtek,
-200g masła,
- (opcjonalnie 2-3 łyżki kwaśnej śmietany)
-500g rabarbaru,
-2 łyżki cukru,
-1 łyżka bułki tartej,
- 5 białek,
- 100g cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
A oto jak to zrobić:
- Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz miękkie masło pokrojone w kostkę i zagnieść w jednolite ciasto ( gdy ciasto nie uzyska odpowiedniej konsystencji dodać śmietanę). Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 30 min.
- Rabarbar obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości o 1/2 cm, a następnie wymieszać z cukrem i bułką tarta ( dzięki temu unikniemy zakalca).
- Białka ubić z cukrem, pod koniec kiedy białka stanowią sztywną masę dodać mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze ok. 2 min.
- W czasie kiedy białka się ubijają, formę do wypieku ciasta nasmarować masłem, a następnie posypać odrobinę bułką tartą, wyłożyć spód formy ciastem, rabarbarem, a na koniec pianą z białek.
- Ciasto piec w temp.170st.C przez ok 45 min.


Połączenie rabarbaru z bezą ! to co lubie najbardziej :) Pycha
OdpowiedzUsuńO, zjadłabym właśnie... :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga i najnowszy post, czekam na komentarz od Ciebie:
www.diane-fashion.blogspot.com