Translate

czwartek, 12 czerwca 2014

Psrtąg w cytrynie


 W ostatnim czasie w mediach zawrzała burza wokół ryb, czy są one naprawdę zdrowe, czy jednak nie. O ile ryby nabywamy z pewnych źródeł nie ma z tym problemu, gorzej jednak gdy nie do końca znamy pochodzenie ryby lądującej na naszym talerzu. Lepiej chwilę zastanowić się skąd ona pochodzi ponieważ zamiast korzystnych składników odżywczych możemy natknąć się na te poławiane w złych warunkach, czy pływających w zanieczyszczonych wodach. Najlepiej będzie gdy wybierzemy rybę poławianą w stawach w prywatnych hodowlach. Jaką rybę polecam, nie mogło by być inaczej, z czystym sumieniem polecam wam pstrąga, którego w prosty sposób przygotuje nawet największy kulinarny laik ;)


 Skład:
- 2 pstrągi
- 1 cytryna
- natka koperku
- 30g masła
- olej 
- pieprz cytrynowy
- sól

A oto jak to zrobić:

  1. Pstrąga opłukujemy w letniej wodzie, osuszamy oraz za pomocą małego ostrego nożyka oczyszczamy z łusek.
  2. Pstrąga przyprawiamy pieprzem cytrynowym oraz solą, masło mieszamy wraz z posiekanym koperkiem i sokiem z połowy cytryny oraz nadziewamy naszą rybę. 
  3. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy niewielką ilością oleju i układamy rybę, pomiędzy nią kładziemy plastry cytryny oraz posypujemy koperkiem. 
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. C ok. 30 min. 
  5. Podajemy z sosem tzatzyki. 









Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Pstrąg kojarzy mi się z miłymi wakacjami, a tak dawno nie przyrządzałam. Chyba najwyższy czas nadrobić zaległości, bo mi smaku narobiłaś :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności ! szczególnie w takiej formie :)
    zapraszam
    www.szookolate.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.