Translate

czwartek, 16 października 2014

Cake pops


Na poprawę humoru zawsze niezawodne były słodycze, a co jeżeli już samym swoim wyglądem poprawią nam humor? :) Słodkie czekoladowe, cieszące oko swoim słodkim dziewczęcym wyglądem cake pops, deser wymyślony przez Bakarellę jest alternatywą dla klasycznych muffin. Forma deseru "recyklingu" wykonany z pozostałego ciasta babkowego, biszkoptowego lub po prostu z biszkoptów, z dodatkiem serka mascarpone, a dekoracja to już kwestia naszej fantazji :)


Skład:
- 400 g pokruszonego cista 
(babkowego lub biszkoptu)
- 120 g serka mascarpone
- 80 g nutelli
- 1 łyżeczka amatetto
- 200 g czekolady
- kolorowe posypki

A oto jak to zrobić:

1. Ser mascarpone wymieszać z nutellą i amaretto oraz pokruszonym ciastem tworząc jednolitą konsystencję. Ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić do zamrażalki na ok. 15 min.
2. Przy pomocy łyżki odmierzyć równe kawałki ciasta i uformować kulki, przełożyć je na płaskie naczynia wyłożone papierem do pieczenia i ponownie odstawić do zamrażalki na ok. 15 min.  W tym czasie należy rozpuścić czekoladę.
3. Po upływie 15 min. końcówkę patyczka zanurzyć w czekoladzie i natychmiast wbić w środek kulki, a następnie całą kulkę zanurzyć w czekoladzie i odczekać, aż  jej nadmiar skapnie, a następnie dowolnie udekorować. Ciastka najlepiej przechowywać w lodówce.



Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. wspaniały deser. i wygląda bardzo apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne... bardzo efektowny deser... jestem pewna, że tak samo pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż uśmiech pojawia się na buzi. Cudne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja kupiłam foremkę silikonową na okrągłe ciasteczka:)dzieciaki uwielbiają takie lizaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze te drobiazgi. I wprawią w dobry nastrój każdego:))
    Dziękuję za wizytę u mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczne są, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.