Translate

wtorek, 30 lipca 2013

Naleśniki czekoladowe z kremem bananowym.





Naleśniki można podawać na różny sposób, na słodko, z warzywami, na ciepło, na zimo, na śniadanie, obiad, a także na deser. Jest to potrawa bardzo uniwersalna, a zarazem bardzo smaczna, lubią ją dzieci oraz dorośli. Dziś przedstawię naleśniki, które napewno przypadną do gustu zarówno tym młodszym jak i starszym domownikom.



Skład 
ciasto naleśnikowe:
½ l mleka
ok. 2 szklanki mąki
2 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
2  łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżeczek kakao
2łyżki oleju



 krem bananowy:
400 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru
3 banany


A oto jak to zrobić:

Ciasto na naleśniki
1.       Do miski wsypuję mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, oraz kakao i wszystko razem mieszam.
2.       Dodaję mleko i wszystko miksuję ( w razie potrzeby dodaję więcej mleka, lub mąki)
3.        Kiedy ciasto jest odpowiedniej konsystencji dodaję 2 łyżki oleju i smażę na rozgrzanej patelni.
4.       Patelnię smaruję natłuszczonym pędzelkiem co 4 naleśnik.

Krem bananowy
1.       Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru.
2.       Banany obieram ze skórki i w miseczce rozgniatam widelcem lub blenderem.
3.       Kiedy śmietana jest ubita dodaję ją stopniowo do bananów i dokładnie mieszam.

Naleśniki  podaję kiedy lekko ostygną aby śmietana nie zaczęła się rozpuszczać.



Smacznego J

2 komentarze:

  1. uwielbiam nalesniki, zwlaszcza te czekoladowe, aczkolwiek nie lubię bananow, wiec zazwyczaj lądują w nich inne pyszne owoce lub serek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nadziane przepysznie, uwielbiam takie naleśniki ! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.