Translate

wtorek, 23 lipca 2013

Powrót do dzieciństwa, czyli Racuchy.



Racuchów nie trzeba przedstawiać, pyszne i jakże puszyste placuszki ze słodkimi jabłkami, chyba każdy zna ten zapach i smak :)


Skład:
0,75l mleka
2,5 szklanki mąki
3 jajka
4 jabłka
3 łyżeczki cukru
2 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
śmietana 18%
dżem malinowy

A oto jak to zrobić:
1.       Mąkę przesiewam do naczynia, następnie dodaję cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenie.                Mieszam, a następnie dodaję mleko, jajka i łyżkę oleju. Konsystencja ciasta musi być gęsta.
2.       Jabłka obieram ze skóry oraz usuwam pestki.
3.       Pokrojone w plasterki jabłka wrzucam do mojego ciasta i dokładnie mieszam.
4.       Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażę niewielkie placuszki.
5.       Następnie układam na talerz, posypuję cukrem pudrem, polewam śmietaną oraz dżemem malinowym.


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Moje ulubione od dzieciństwa i na pewno nigdy się to nie zmieni - MUSZĄ być z jabłkami !

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, też sobie zrobię, już nie pamiętam kiedy ostatnio je jadłam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.