Translate

sobota, 31 sierpnia 2013

Choco & Cinnarolls czyli czekoladowe oraz cynamonowe bułeczki drożdżowe.


Pyszne i pachnące drożdżowe bułeczki zawinięte na kształt ślimaka z nadzieniem cynamonowym oraz czekoladowym to właśnie Choco & Cinnarolls. Idealne smakują gorące polane białym słodkim serkiem.


Skład:
250ml mleka
3-3,5 szklanki mąki
2 łyżki miękkiego masła
¾ łyżeczki soli
2 i ¼ łyżeczki suchych drożdży
½ szklanki cukru
1 jajko

Masa cynamonowa
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru

Masa czekoladowa
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru


Polewa
¼ serka kanapkowego naturalnego
2,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka miękkiego masła



A oto jak zrobić
1.       Do miski wrzucamy mąkę, drożdże, sól, cukier, masło, mleko oraz jajko i wyrabiamy ciasto.
2.       Ciasto powinno być miękkie i sprężyste.
3.       Odstawiamy je na 30 min. w ciepłe miejsce.
4.       W czasie kiedy ciasto rośnie robimy masę cynamonową oraz czekoladową:
- do miseczki wrzucamy 2 łyżki miękkiego masła dodajemy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy, dokładnie tak samo postępujemy z masą czekoladową, zamiast cynamonu dodajemy kakao.
5.       Kiedy ciasto podrośnie, wałkujemy z niego duży prostokątny placek o grubości ok. 0,5 cm, połowę, wzdłuż dłuższego boku smarujemy masą czekoladowym, natomiast drugą połowę masą cynamonowym i zwijamy cały placek w rulon.
6.       Następnie kroimy kawałki o grubości ok. 4- 5cm.
7.       Odstawiamy ponownie na 30 min w ciepłe miejsce.
8.       Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190oC przez 20-25 min.
9.       W tym czasie serek mieszamy z cukrem pudrem oraz masłem do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
10.   Bułeczki najlepiej podawać jeszcze ciepłe, polane serkiem. Kiedy bułeczki wystygną można podgrzać je w mikrofalówce.



Smacznego J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.