Translate

wtorek, 20 sierpnia 2013

Herbatniki


 Zapraszając swoich gości na przysłowiową kawę lub herbatę chcesz ich zaskoczyć? Dobrym pomysłem będą zwyczajne ale jednak niezwykłe ciasteczka, proste do przygotowania, a jednak efektowne. Ciasteczka herbatniki, w kształcie saszetek herbaty na pewno spotka się z aprobat twoich gości.



Skład:
350g mąki pszennej
200g cukru pudru
180g masła w temp. Pokojowej
1 jajko + 1 żółtko
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
tabliczka mlecznej czekolady

A oto jak to zrobić:
1.       Mąkę oraz cukier puder przesiewam przez sitko, dodaję masło, jajka, cukier waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko razem mieszam.
2.       Kiedy ciasto jest dokładnie wymieszane odkładam na 30 min do lodówki.
3.       Ciasto dzielę na 3 części i wałkuję, wycinam z mojego ciasta kształt torebek herbaty ( jako szablon możemy użyć jednej torebki) a z góry patyczkiem do szaszłyków robię dziurkę na sznureczek.
4.       Następnie w piekarniku nagrzanym do 200oC piekę ciasteczka ok. 15 min.
5.       Kiedy ciasteczka są gotowe wykładam je na talerz i roztapiam czekoladę w kąpieli wodnej.
6.       W małym rondelku gotuję wodę i kładę na nim metalową miseczkę, wrzucam do niej czekoladę i mieszając czekam aż cała dokładnie się rozpuści.
7.       Roztopioną czekoladę odstawiam na kilka min aby wystygła i lekko zgęstniała.
8.       Ciasteczka maczam w czekoladzie ( ¾ ciasteczka) i układam na silikonowej macie do całkowitego zastygnięcia czekolady.
9.       Kiedy ciastka są już gotowe, przewlekam przez dziurkę nitkę i przyklejam przygotowane wcześniej etykietki.






Smacznego J

5 komentarzy:

  1. Przyuważyłam takie herbatniki przed rokiem i do tej pory oczywiście się za nie nie zabrałam, bo zawsze coś. Dziękuję za ich przypomnienie i natchnienie! Wyglądają fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję i zapraszam do odwiedzania bloga po więcej inspiracji :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. też robiłam jakiś czas temu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł!, w sam raz dla mnie takie ciasteczka, bo ja zawsze maczam je w herbacie lub kawie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.