Translate

czwartek, 19 września 2013

Polędwiczki z boczkiem w sosie śliwkowym


Polędwiczki to bardzo delikatne mięso, przygotowanie go to kwestia kilku minut, nie można go zbyt długo smażyć ani dusić. Wystarczy 2-3 min z jednej i drugiej strony aby nasze pyszne mięso było gotowe. Tak naprawdę polędwiczki są smaczne same w sobie, można posypać je pieprzem i solą, usmażyć i też będą doskonałym obiadem, lecz tym razem przyrządziłam polędwiczki w sposób bardziej wytworny, wraz ze śliwkami tworzą bardzo ciekawy i  wykwintny smak.  


 Skład:
polędwiczka ok. 500g
boczek pokrojony w plasterki ok. 200g
śliwki 350g
2łyżki miodu
2 łyżki cytryny
1 łyżka sosu sojowego
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki chilli
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka powideł śliwkowych
sól
pieprz

A oto ja to zrobić:
1.       Polędwiczki kroimy w plastry o grubości 2 cm i ręką delikatnie je oklepujemy.
2.       Następnie polędwiczki przyprawiamy solą i pieprzem oraz owijamy pokrojonym w plasterki boczkiem, a następnie posypujemy tymiankiem.
3.       Tak przygotowane polędwiczki obsmażamy na maśle z  dodatkiem niewielkiej ilości oleju (aby masło nam się nie przypalało) przez ok. 2-3 min z jednej i drugiej strony.
4.       Oddzielamy śliwki od pestek.
5.       W oddzielnej miseczce łączymy sos sojowy z miodem, cytryną, cynamonem i chilli.
6.       Kiedy polędwiczki są usmażone, zdejmujemy je na talerz i na tym samym tłuszczu podsmażamy cały czas mieszając nasze śliwki.
7.       Kiedy śliwki zmiękną wlewamy do nich wcześniej przygotowany sos, cały czas mieszając czekamy aż zacznie bulgotać.
8.       Sos doprawiamy solą i pieprzem a także zagęszczamy ok.1 łyżeczką powideł śliwkowych.
9.       Do sosu wrzucamy nasze polędwiczki i delikatnie je podgrzewamy.

 Smacznego :)

2 komentarze:

  1. robisz niesamowite rzeczy! uwielbiam tego bloga <3 Pozdrawiam i zapraszam: www.alessionfff.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.