składniki ciasta:
3 szklanki startych marchewek (marchewka musi być odciśnięta)
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
3 jajka
150ml oleju roślinnego
składniki masy/polewy
ok. 1 szklanki cukru pudru
150 gramów serka naturalnego do kanapek, jak najtwardszego (najlepiej philadelphia)
ok. 2 łyżki miękkiego masła
kilka kropel olejku lub ekstraktu waniliowego lub migdałowego do smaku
A oto jak to zrobić:
1.
Rozgrzać piec do 1750 C
2. Utrzeć jajka z cukrem na gładką masę.
3. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, olej oraz startą marchewkę.
3. Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, olej oraz startą marchewkę.
4. Wszystko dokładnie wymieszać.
5. Wlać masę ciasta do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bulka tarta.
6. Piec 40 – nawet 70 minut aż patyczek drewniany wsadzony w środek ciasta wyjdzie suchy
7. Chłodzić wolno (najlepiej piec dzień wcześniej przed podaniem)
wskazówki do masy
5. Wlać masę ciasta do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bulka tarta.
6. Piec 40 – nawet 70 minut aż patyczek drewniany wsadzony w środek ciasta wyjdzie suchy
7. Chłodzić wolno (najlepiej piec dzień wcześniej przed podaniem)
wskazówki do masy
1. Wymieszać serek z cukrem.
2. Następnie dodać masło i mieszać do uzyskania gładkiej
masy .
4. Polać na zimne ciasto.
Smacznego :)
Kiedyś nazwałam tak swoją marchewkową owsiankę :) Uwielbiam to ciasto! Świetnie sprawdza się na Święta :)
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis. Ja lubię i umiem piec marchewkowe muffinki :) Przepis bardzo podobny, dodaję jednak więcej przypraw: starte goździki, gałkę muszkatołową oraz orzechy włoskie. Robię też identyczny krem do nich, czasem używam mascarpone. Najlepsze babeczki na świecie :) Muszę spróbować Twojej receptury i podania, mistrzostwo :) Pozdrawiam Kochana :*
OdpowiedzUsuńCiasta nie piekłam, ale wypróbowałam już ciasteczka marchewkowe i były pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
mmm wiele dobrego slyszalam o tym ciescie a nigdy nie probowalam:(
OdpowiedzUsuńhttp://nattalja.blogspot.com/
bardzo takie ciacho lubię
OdpowiedzUsuńRany, nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego... Musi być pyszne. W najbliższym czasie chyba upiekę :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis napewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńMmmm wyszło pyszne, choć dodałam mniej sody (ok 1/2 łyżeczki), ponieważ strasznie nie lubię jej posmaku w cieście. I tak wyszło super. Polecam. :)
OdpowiedzUsuń