Translate

piątek, 20 grudnia 2013

Marchewkowe pole, czyli moje ciasto marchewkowe


Moja przygoda z ciastem marchewkowym zaczęła się wiele lat temu, kiedy to z okazji urodzin moja chrzestna obiecała, że przygotuję dla mnie ciasto, spytała czy może być to ciasto marchewkowe, ja myśląc że żartuje przytaknęłam i kiedy nastał dzień moich urodzin ona ku mojemu zdziwieniu naprawdę przygotowała to ciasto moje obiekcje były spore, ponieważ nie wyobrażałam sobie że ciasto marchewkowe może być smaczne, to jakieś nieporozumienie, ale z racji tego, iż starała się nie wypadało mi nie spróbować i ku mojemu ogromnemu zdziwieniu to ciasto było  nie tyle pyszne, co było wspaniałe, wilgotne pulchne i do tego z niebiańsko pyszną polewą. Od tamtej pory, no może nieco później, ponieważ jeszcze wtedy kuchnia i gotowanie nie było moim ulubionym zajęciem przygotowuję ciasto według jej receptury :)


składniki ciasta:
3 szklanki startych marchewek (marchewka musi być odciśnięta)
2 szklanki maki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
3 jajka 
150ml oleju roślinnego


składniki masy/polewy
ok. 1 szklanki cukru pudru
150 gramów serka naturalnego do kanapek, jak najtwardszego (najlepiej philadelphia)
ok. 2 łyżki miękkiego masła
kilka kropel olejku lub ekstraktu waniliowego lub migdałowego do smaku


A oto jak to zrobić:
1. Rozgrzać piec do 1750
2. Utrzeć jajka z cukrem na gładką masę.
3.
 Dodać przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, olej oraz startą marchewkę.
4. Wszystko dokładnie wymieszać.
5.
  Wlać masę ciasta do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką lub bulka tarta.
6.
  Piec 40 – nawet 70 minut aż patyczek drewniany wsadzony w środek ciasta wyjdzie suchy
7.
 Chłodzić wolno (najlepiej piec dzień wcześniej przed podaniem)
   
wskazówki do masy
1. Wymieszać serek z cukrem.
2. Następnie dodać masło i mieszać do uzyskania gładkiej masy .
4. Polać na zimne ciasto.





Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. Kiedyś nazwałam tak swoją marchewkową owsiankę :) Uwielbiam to ciasto! Świetnie sprawdza się na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały przepis. Ja lubię i umiem piec marchewkowe muffinki :) Przepis bardzo podobny, dodaję jednak więcej przypraw: starte goździki, gałkę muszkatołową oraz orzechy włoskie. Robię też identyczny krem do nich, czasem używam mascarpone. Najlepsze babeczki na świecie :) Muszę spróbować Twojej receptury i podania, mistrzostwo :) Pozdrawiam Kochana :*

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta nie piekłam, ale wypróbowałam już ciasteczka marchewkowe i były pyszne.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm wiele dobrego slyszalam o tym ciescie a nigdy nie probowalam:(

    http://nattalja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Rany, nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego... Musi być pyszne. W najbliższym czasie chyba upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny przepis napewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmm wyszło pyszne, choć dodałam mniej sody (ok 1/2 łyżeczki), ponieważ strasznie nie lubię jej posmaku w cieście. I tak wyszło super. Polecam. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.