Translate

sobota, 8 lutego 2014

Ciasteczka owsiane



Będąc na diecie, największym problemem jest brak słodyczy. Ja nigdy nie potrafiłam im się oprzeć, zawsze skusiłam się na chociaż jeden kawałeczek czekolady, za nim za zwyczaj drugi no i trzeci pewnie też. Najgorsze były zawsze te wyrzuty sumienia, ale od dziś jedzenie słodyczy nie będzie wywoływać we mnie złości ani frustracji. Ciasteczka owsiane z żurawiną, którą można w zależności od preferencji i dla urozmaicenia za każdym razem zmieniać na inne składniki takie jak orzechy, banany, latem truskawki czy maliny.


skład:
-150g suszonej żurawiny
-200 g płatków owsianych
-2 łyżki mąki
-2 łyżki miodu
-2 łyżeczki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-150 g miękkiego masła
-1 jajko

A oto jak to zrobić:

  1. Żurawinę siekamy nożem na mniejsze kawałki, mieszamy z płatkami owsianymi, mąką oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Masło wraz z cukrem i miodem ucieramy na gładką masę, a następnie dodajemy jajko i w dalszym ciągu ucieramy ( jeszcze ok 30 sek)
  3. Masę maślaną mieszamy razem z mieszanką suchych produktów (żurawiną, płatkami..) i odstawiamy na 30 min do lodówki.
  4.  Formujemy z naszego ciasta owsianego niewielkie kuleczki i zgniatamy na płaskie ciasteczka.
  5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170st. przez ok 15 min.
  6. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, dlatego przekładamy je bardzo delikatnie i pozostawiamy na kilka minut aby stężały.

Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Piękne zdjęcia i zapewne pyszne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię ciastka owsiane ale przeważnie kupuję te Sante kakaowe :) pyszności , bo domowe zawsze najlepsze! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ukochane ciasteczka :) ! Mogę je jeść kilogramami :D Najlepsze są z żurawiną !

    OdpowiedzUsuń
  4. I to właśnie lubię w ciasteczkach owsianych najbardziej, wystarczy zmienić dodatki i już mamy całkiem inny smak :)
    U mnie aktualnie również żurawina w roli głównej, uwielbiam :) Ale kolejne planuję z bananami i orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasteczka owsiane wszelkiego typu :)) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Polecam przepis, zrobiłam i wyszly pyszne. Dodalam zurawine, rodzynki, orzechy wloskie a nawet platki migdalow.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.