Translate

piątek, 14 lutego 2014

Walentynkowa mini PAVLOVA


Po przygotowaniu faworków zostało mi sporo białek, nie lubię marnować jedzenia więc przyszedł mi do głowy deser walentynkowy. Walentynki to wieczór magiczny, pełen miłości, lekkości i bliskości, Pavlova wydaje się idealnym deserem prezentuje się niezwykle kusząco, a jej delikatny smak rozpływa się w ustach.


Skład:
- 3 białka
- 180g cukru
- 250 ml śmietany kremówki
- 200g serka homogenizowanego waniliowego
- truskawki
- listki mięty

A oto jak to zrobić:
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180st C, z białek ubijamy sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
  2. Na papierze do pieczenia rysuję okrąg o jak największej średnicy szklanki i nakładam pianę z białek. 
  3. Redukuję temp. do 150st C i piekę moje bezy 30 min, następnie wyłączam piekarnik i pozostawiam bezy kolejne 30 min aby wystygły.
  4. W tym czasie ubijam śmietanę i kiedy jest sztywna stopniowo dodaję serek waniliowy delikatnie mieszając. Odkładam do lodówki na ok 30 min.
  5. Na bezie nakładam krem śmietanowy, następnie układam truskawkę i posypuję listkami mięty. 
  6. Deser podaję na talerzyku oprószonym cukrem pudrem. 



Smacznego ;)

4 komentarze:

  1. Bardzo pięknie podany deser. Wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka mała słodkość, urocza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm wygląda kusząco! Wolę mniejsze porcje by nie korciło na więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale narobiłaś smaku! Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.