Translate

sobota, 1 lutego 2014

Wołowina Chow Mein


Kuchnia chińska to jedna z moich ulubionych, intensywne smaki imbiru, chilli i sosu sojowego czyni ze zwyczajnych składników danie, które mogła bym jeść codziennie. Do tego czas jego przygotowania to dosłownie kilkanaście minut, a mieszanka kolorowych warzyw na talerzu wygląda jak prawdziwe arcydzieło. Dziś przygotowałam wołowinę, a tradycyjny ryż zastąpiłam makaronem. Jakie jest wasze zdanie na temat kuchni chińskiej, czy może nie są to smaki za którymi nie przepadacie?


Skład:
- opakowanie warzyw chińskich
- 500g wołowiny
- łyżeczka miodu
- 1cm imbiru
- 1/4 łyżeczki płatków chilli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- olej

A oto jak to zrobić:

  1. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki w poprzek włókien ( najłatwiej będzie nam to zrobić kiedy mięso będzie lekko zamrożone) 
  2. Przygotowujemy marynatę z 3 łyżek sosu sojowego, 3 łyżek oleju, 2 rozgniecionych ząbków czosnku, 1 cm startego na tarce imbiru oraz płatków chilli, wszystko razem mieszamy i zalewamy mięso, odstawiamy do lodówki na ok 30 min.
  3. Na patelni na rozgrzanym oleju przesmażamy warzywa, a następnie zdejmujemy na talerz. Na tej samej patelni smażymy mięso, mieszając aby usmażyło się z każdej strony.
  4. Kiedy mięso jest usmażone dodajemy warzywa dolewamy pół szklanki wody i dusimy ok. 5 min. 
  5. Doprawiamy naszą potrawę imbirem w proszku i sosem sojowym do smaku. 
  6. Warzywa wraz z mięsem układamy na jedną połowę patelni, tak aby sos znajdował się na drugiej stronie i zagęszczamy zawiesiną z mąki ziemniaczanej, a następnie mieszamy razem z warzywami. 
  7. Potrawę podajemy z makaronem ryżowym.




Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Zapraszam na konkurs :)
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam cieplutko - Aga

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz.
Pozdrawiam.